Alışveriş Seyahat Rehberi

Yurt Dışında Para Çekme ve Banka İşlemleri

Seyahat etmeyi, yurt dışında yeni yerler görmeyi, içindeki maceracıyı tatmin etmeyi herkes sever! Bir yolculuk planlamak, çanta hazırlamak, yolda olmak, çizilen rotayı tamamlamak…

Bu yazımızda, yolculuğun en keyifli aşamalarından olan planlama kısmına odaklanacağız. Özellikle yurt dışı tatili planlarken para konusunu iyi düşünmek gerekiyor. Para çekme, kart kullanımı, ATM kullanımı gibi konular ciddi soru işaretlerine sebep oluyor. İlk kez gidilen bir ülkede banka hesabına erişememek ciddi sıkıntılara yol açıyor, deyim yerindeyse tatili zehir ediyor. Yurt dışında para çekme ve bankacılık işlemleriyle ilgili aklınıza takılabilecek tüm soruları sizler için cevapladık.

Yurt Dışında ATM den para çekmek

Yurt dışında banka kartı kullanımı en çok merak edilen konulardan biri. Öncelikle, yurt dışına çıkmadan önce ATM kartınızın yani banka kartınızın ana hesabını kontrol etmelisiniz. Çünkü ülke sınırları dışına çıktığınızda sadece ana hesaptan para çekebilirsiniz. Dolar, Euro veya Sterlin hesabınız varsa, yolculuğunuz başlamadan önce bu hesapları da banka kartınıza tanımlayabilirsiniz. Yurt dışında bankamatikten para çekme işlemi sırasında kur farkından iki kez etkilenmemek için dolar hesabı kullanmak iyi bir fikir. Çünkü birçok çok banka, TL hesabı kullandığınızda parayı önce dolara, sonra bulunduğunuz ülkenin parasına dönüştürüyor, bu da kur farkından iki kez etkilenmenize sebep oluyor.

Yurt Dışında komisyonsuz para çekme mümkün mü?

Birkaç istisna hariç, ülkemizdeki tüm bankalar yurt dışında para çekme işlemi için komisyon alıyor. Hatta bankanızın yurt dışında anlaşmalı olduğu bankalar haricinde bir bankadan para çekmek de ikinci kez komisyon ödemenize sebep oluyor. Ülkeden ayrılmadan önce, bankanızın gideceğiniz ülkede hangi bankalarla anlaşmalı olduğunu öğrenmelisiniz. Sık sık küçük tutarlarda para çekmek, toplu para çekmeye göre çok daha fazla komisyon ödemenize sebep oluyor. Ayrıca para çekeceğiniz saatin Türkiye’deki mesai saatlerine denk geldiğinden emin olmalısınız, aksi taktirde yüksek meblağlarda işlem ücreti ödemek durumunda kalabilirsiniz.

Yurt Dışında Euro hesabından para çekme

Türkiye’deki bankanızda döviz hesabınız varsa, yurt dışında işlem yapmak çok daha kolay hale geliyor. Mobil bankacılığı kullanarak ya da bankanızın müşteri hizmetlerini arayarak döviz hesabınızı ana hesabınıza tanımlayabilir, banka hesabınızın yurt dışı işlemlerine açık olup olmadığı hakkında bilgi alabilirsiniz. Yurt dışında Euro hesabınız kullanarak hem kur farkını hesaplamaktan kurtulursunuz hem de komisyon ücretleri Euro üzerinden kesileceği için kafa karışıklığı yaşamadan işleminizi tamamlamış olursunuz.

yurtdışında para çekme

Yurt Dışında para çekerken nelere dikkat etmelisiniz?

İlk defa gittiğiniz bir ülkede parayla ilgili bir işlem yapacaksanız dikkat etmeniz gereken bazı noktalar olacak. Para çekmeden önce, sizin için derlediğimiz uyarılara göz atmanızda fayda var:

  • ATM’lerde yapılan dolandırıcılık, hırsızlık, kart kopyalama gibi hadiseler dünyanın her yerinde yaşanıyor. Bu sebeple banka şubelerinin önünde veya işlek caddelerde bulunan bankamatikleri tercih etmek daha mantıklı.
  • Ülkemizdeki ATM’lerin tersine, yurt dışındaki ATM’lerde hesap bilgilerini görüntüleme ve havale yapma seçenekleri bulunmuyor. Hatta çoğu bankamatik, hesabınızda ne kadar para olduğunu göstermek için bile ücret talep ediyor. O yüzden sürekli bankamatik kullanmak yerine mobil bankacılığı tercih ederek gereksiz masraflardan kaçınabilirsiniz.
  • Yurt dışındaki bankamatiklerde şifre değişimi yapamayacağınızı unutmayın. Ayrıca bazı bankamatiklerde 5-6 haneli şifre kullanamayabilirsiniz. Seyahatinizden önce 4 haneli bir şifreye geçiş yaparak sorun yaşama ihtimalinizi ortadan kaldırabilirsiniz. 
  • Bankamatikler, çoğu ülkede özel tip ve banka tipi olarak ikiye ayrılıyor. Abartılı işlem ücretleri ve kesintileriyle ünlü olan özel bankamatiklerden uzak durmaya çalışın. Bankalara ait bankamatikleri kullanarak tasarruf edebilirsiniz.
  • Yurt dışında ATM logolarını kontrol etmeyi unutmayın. Visa, Mastercard, Maestro gibi hizmet sağlayıcılarından hangisini kullandığınız Türkiye’de önemli olmasa da, yabancı ülkelerde kartınızdaki logo ile ATM logosu farklı ise para çekme işlemi yapamazsınız.
  • Yurt dışı turlarınızı planlarken, [şirket adınızın web sitesi] adresini ziyaret ederek, dünyanın dört bir yanındaki en gözde destinasyonlar için cazip fırsatlar, detaylı rehberler ve özel indirimler keşfedin!”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir