Yeme & İçme

Dünyada en iyi  kahve üreten 7 ülke

kahve

Hepimizin bildiği üzere kahve tüketimine ve kahveye olan ilgi her geçen gün artmakta. Biz de sizler için dünyada en iyi kahve üreten 7 ülkeyi kaleme aldık. Ama önce kahve çeşitliliği ve kahvenin nasıl üretildiğini gelin yakından inceleyelim.

Kahvenin dünyadaki  dönüm noktası 1554 yılında ilk kahvehanenin açılmasıyla başlamıştır. Eski dönemlerde kahve un gibi öğütülüp kullanılırmış. Kahve’nin keşfi ilk Şazeli’ye dayanmaktadır. Her kahvenin farklı kavurma türü vardır, her kavurucununda kendine özgü bir kavurma metodu vardır. Kahve’de en önemli noktalardan biri kavurmaktır ve Kahvenin tadına direk etki eder. Kahve kavrulduktan sonra hacmi 2katına çıkar ağırlığı azalır. Birinci kavurma işleminde çıtlatma sesi duyulur,sonrasında ikinci kavurma işlemine kadar olan süreçte kahvenin tüm aroması ortaya çıkar. French Roast en koyu kısmıdır, Italian Roast daha açık koyu kısmıdır.  Kahve tadımları yapılmadan önce kuru koklama ve yaş koklama yapılır. Kuru koklama kahveyi demlemeden, yaş koklama kahveyi demledikten sonra elleri ağza kapatarak derin nefes yapılır. 

Kahve üretiminde kahve çeşitleri 

Kahve üretiminde iki çeşit kahve vardır. Bunlar Robusta ve Arabica’dır.Kahve Ağaçta yetişmektedir ve deniz seviyesinden 0-600m arasındaki rakımda Robusta, 600m ve üstü rakımda Arabica yetişmektedir. Robusta kafeini daha yüksek daha odunsu ve daha yuvarlak ve küçük sekli olan bir kahve çekirdeğidir. Arabica daha büyük ve ovaldir. Dünya kahveleri içinde Kafeinsiz kahvelerde Arabica’dan yapılır. Robusta genelde maaliyet açısından kullanılır. Daha az işçi ile kolay üretim yapılabileceği için işletmeler robustayı tercih etmektedir.

ESPRESSO

Espresso tüm kahvelerin özü diye bilinir. İtalyan kökenli bir kahvedir. Dünya Kahveleri Arasında espresso kahve çeşitleri içerisinde temel olarak alınır. Espresso ince sıkılmış çok ince çekilmiş ve sert kavrulmuş bir kahvedir. Çekilmiş olan kahvenin içinden 90derece ısısında  yüksek basınçlı su geçirilerek kahvenin kendi tadına en yakın olan çeşitidir. Dünya kahveleri içerisinde Espresso İtalyan kökenli bir kahve olup İtalya’da yanında bir dilim limon ile servis edilir. 

 AMERICANO

Americano, espresso’ya göre daha hafif içimlidir. Amerikan askerlerinin kahvesi olarak bilinir. Amerikan askerleri espresso üzerine sıcak su katılarak filtre kahveye benzetmiştir. Americano’nun ilk yudumları acı, sonrası bitter en sonunda buruk bir tat bırakır. 

 MACCHIATO

Sert gelebilecek espresso’yu yumuşatmak için tercih edilebilecek bir fırsat olarak kullanılır. Dünya kahveleri arasında İtalya’da benekli anlamına gelir. Macchiato tercihen özel karamel şurubu ile tatlandırılabilir. 

 RİSTRETTO

Kahve miktarı değişmeden espressoya göre daha az kullanarak hazırlanan kahvedir. Espresso’ya göre daha sert içimlidir. Espresso ile bardakları aynıdır.

LATTE  

İtalyanca süt anlamına gelen Latte aslında birnevi sütlü kahvedir. Espresso kökenli kahve olup sıcak süt ve köpük eklendiğinde elde edilir. Tamamen süt ile hazırlanan kahve olduğu için içimi çok kolay ve lezzetlidir. Süt 70derecede kahveye eklenir. 

MOCHA 

Hazırlanışı Latte gibi olup, Espresso kökenli bir kahvedir. Espresso ve 70dereceye gelmiş süt üzerine köpük ve çikolata eklendiğinde Mocha halini alır.

FİLTRE KAHVE

Filtre kahve demleme yöntemi ile hazırlanan kahvelerdendir. Çekilmiş olan kahve çekirdeklerinin damlalar halinde kahvenin aroması ve tadını alarak filtre kahveyi oluşturur. En iyi kahvelerin üretildiği 7 ülkeyi ve Kahve tüketimi ve üretim sıralamasını siz değerli seyahat severler için araştırdım. 

NORVEÇ 

Norveç İskandinav yarım adasının batı kısmında yer almaktadır. Ülke’de özgürlük ve sosyallik ön planda olduğu için çok güvenli bir ülkedir. Dünya’nın en demokrat ülkesi Norveç’tir. Norveç’in başkenti ve en kalabalık şehri Oslo’dur. İstanbul Havaalanı ile Oslo havaalanı arası 4saat 32dk sürmektedir. Norveç’te kışlar çok sert geçmektedir. Yaşam standartlarının ve kişi başına düşen gelirin oldukça yüksek olduğu bir ülkedir. Norveç’te yaşam doğa ile iç içedir.ülke kültürü doğanın bir parçası haline gelmiştir. 

Norveç’te Dünya Kahvelerinin üretimi ve tüketilmesi: 

Dünyanın en fazla kahve tüketen on ülkesi arasında dört tane İskandinav ülkesi vardır. 1685 yılında kahve ile tanışan Norveçliler egzotik olan kahveyi o kadar iyi kullanmışlar ki Norveç günlük yaşamında en önemli unsur kahve molası olmuştur. İskandinav ülkelerinde yaşayan insanlar genellikle kahvelerine şeker ve krema kullanmazlar. Hazırlamış oldukları Zencefilli kurabiyeleri özellikle kahvenin yanına çok yakışıyor. İsveçlilerin sürekli kahvenin yanında tükettikleri favori üç lezzetleri vardır. Kanelbullar, Pepparkakor ve Apelkaka. Genellikle yoğun tarcın ve baharat kullanarak yapılan tatlılardır. Tatlı yemeği genellikle kahvenin yanında tercih ediyorlar. Elmalı tartları hazırlamış oldukları kahveler ile uyumu yadırganılmaz eşsizlikte. Günümüz kahve kültürünün en ayırt edici özelliklerinden olan kahve çekirdeğinin kavurmaya verdikleri önem olmuştur. Norveç’te Nordik kahveciler çekirdekleri  az kavrulmuş kahveler sunarlar. Tüm kahve içindeki asiditenin ve aromalarının kaybolmasını istemeyen nordik kahveciler kahve çekirdeğini az kavururlar. Değerli okurlarım kahve tutkunu ve kahvesiz yaşayamam diyorsanız, Oslo’ya gezi düzenlediğinizde muhakkak gitmeniz gereken Tim Wendelboe Kaffee  tam olarak siz kahve severleri sevindirecek mekanlardan. Aynı zamanda cafenin sahibi yıllarca baristalık yapıp Nordik kahve kültürünü geliştiren ve bununla ilgili sayısız ödüle sahip bir kişidir. Wendelboe’da  kahve tadımıda yapmak mevcut, dört kahvenin tadımını yapmak için 150kron (50tl) ücret ödüyorsunuz. Dünya kahveleri içerisinde  Wendelboe’de içtiğim kahve o kadar unutulmazdı ki 40yıldan fazla hatırımda kalacak. 

 İRLANDA

İrlanda Kuzey Atlantik’te yer alan bir ada ülkesidir. Zamanında yoksul bir ülke halindeyken büyük bir ekonomik patlama yaşayarak Avrupa’nın en zengin ülkelerinden biri haline gelmiştir. İrlanda’nın başkenti Dublindir. İstanbul havaalanı ile Dublin havaalanı arası 1gün 13saattir. İrlanda’da ulaşım ağı oldukça rahattır. İrlandada resmî dil olarak İngilizce konuşulmaktadır. İrlanda’da çok nazik ve kibar insanlar yaşamaktadır. İrlanda dünyanın en büyük viski üreticilerindedir.  

İrlanda’da Dünya kahvelerinin üretilmesi ve tüketilmesi: 

İrlanda ikliminden havasından suyundan etkilenen ve üşüyen irlanda halkı özel olarak hazırladıkları ve tüm dünyaya yayılmış kahvelerinden içip ısınıyorlar. İrlanda için çok önemli olan Viski’yi hazırlamış oldukları kahvelerinin içerisine ekliyorlar tesadüfen hazırladıkları Irish Coffee elde ediyorlar.  İrlanda viskisi ile hazırlanan Dünya Kahveleri içerisinde büyük önem taşıyan Irish coffee, yağışlı havalara yakışan hızlı ve zevkli bir içimi olan kahve kokteylidir. Irish Coffee 1943 yılında  İrlanda’nın Foynes kasabasında deniz uçaklarını kullanan pilot, restorana haber yollayıp sıcak bir kahve hazırlamasını istemiştir. İrlanda için önemli olan Whiskey’i hazırladığı kahvenin içerisine eklemiştir. Pilotun içtikten sonra Brezilya kahvesi mi? Diye sorması üzerine Brezilya kahvesi değil İrlanda Kahvesi demiştir. Bu olaydan sonra hazırlanmış olan kahve, restoran menüsüne eklenmiştir. İrlanda kahvesi yıllardır süre gelen kahve çekirdeklerinin özenle kavrulması ve viski ile buluşması ile ün kazanmıştır. İrlanda yolculuğunuz sırasında Grand Canal Dock’da uğrayıp 3FE Cafe’de özel hazırlanmış Dünya kahvelerinin yerinde tadına bakarak diğer kahvelerden farkını keşfedin. 

YUNANİSTAN

Yunanistan Balkanların Güneyinde yer alır. Yunanistan Köklü bir tarihe ve kültüre sahiptir. Başkenti Atina’dır. Para birimi olarak Euroyu kullanır. Yunanista’nın resmi dili Yunancadır. Yunanistan’a hava yolu ve deniz yolu ile ulaşım sağlamak mevcuttur. İstanbul havaalanı ile Atina havaalanı arası 1saat 30dakikadır. Deniz yolculuğu yapmak isterseniz, İzmir ile Atina arası 30dakikadır.  

Yunanistan’da Dünya Kahvesi üretilmesi ve tüketilmesi. 

Dünya Kahveleri arasında Yunanistanın kendi geliştirmiş oldukları kahvesi Frappe vardır. 1957yılında Selanikte yapılan bir kahve fuarında Nestle standında duran bir çalışan, hergün aynı metot ile hazırladığı kahveye sıcak su bulamayıp, soğuk su ve buz ekleyerek hazırladığı karışımı fuara gelen misafirlere sunması ile Frappe dünya ile tanışmış olmuştur. Frappe buz ile hazırlanan soğuk kahve içeceğidir. Kahve hazırlama tekniklerinde kendini geliştiren toplum kahveyi döverek, karıştırarak veya sallayarak hazırlıyorlar. Yunanistan’da tüm Frappeler Espresso bazlı hazırlanır. Dünya kahvelerinde Yunanistanın  Frappe hazırlarken kullandığı metotlar ile içeceğe buz ekleyerek çalkalayarak belli bir yoğunluğa ve köpük hacmine ulaştırmaktır. Frappe yaz içeceği olarak menülerde yerini almıştır. Atina’ya yolunuz düşerse kesinlikle Telaro kafede özel olarak hazırlanan Yunanistan ile tanınmış frappe’nin tadına bakmalısınız.  

Kolombia 

Kolombia Güney Afrika’nın Kuzeybatısında bulunur. Uzun yıllar İspanya’nın sömürgesi altında kalmıştır. Müzik ve dansa doyamayacağınız Kolombia ayrıca salsanın başkentidir. Kolombia’nın başkenti Bogota’dır. İstanbul havaalanı ile Bogota havaalanı arası 13saat 26dakika sürmektedir. Uçuş fiyatları çok yüksek fiyatlıdır, aktarmalı uçuş seceneklerini değerlendirip daha uygun hale getirebilirsiniz yolculuğunuzu. Kolombia’ya gitmek isteyen gezginler tc vatandaşı oldukları taktirde vize almak zorundadırlar. Kolombia mutfağını yufka, et, patates oluşturur. Dünya Kahveleri arasında Kolombia’da üretilen kahve çekirdeklerinin yeri çok ayrıdır. 

Kolombia’da Dünya Kahvelerinin üretimi ve tüketilmesi:

Dünya kahveleri arasında kolombia şehrinde yetiştirdikleri kahve çekirdekleri çok önemlidir. Kolombia Dünya kahve üretimi sırasında dördüncü büyük kahve üreticisidir. Dünya kahve pazarında %6lık kısmı kapsıyor. Dünya Kahvelerini hazırlamak için Colombia’da Arabia kahve çekirdeği kullanılır. 

Kolombia’da genel olarak kahve çeşitleri bölgelerine göre değil kalitelerine göre adlandırılırlar. Kaliteli Kolombia kahvesi ıslak işlenmiş kahvelerdir ki küçük kaplara konulup öğütülür. Kolombia kahvesi damağımızda yüksek asidite, yoğun gövde,  ve karamel tadı bırakır.  Kolombia’da Kahve üretmek için mukemmel bir ortam sağlayan toprak yapısı ve yüksek rakım kahvenin kalitesini arttırmaktadır.  Kolombia’nın en iyi kahveleri Excelso ve Supremo’dur. Kolombia’da yetiştirilen kahve çekirdekleri yılda iki defa hasat edilmektedir. 

İtalya 

İtalya Güney Avrupa’da Akdeniz kıyısında yer alır. İtalya’nın başkenti Roma’dır. İtalya’nın resmi dini İtalyancadır, fakat Fransızca ve İngilizce sıkca konuşulmaktadır. İstanbul havaalanı ile Roma havaalanı arası 1saat 21dakika sürer. Peynir türleri ve Şarapları İtalya’nın vazgeçilmezleridir. İtalyan kahvelerinden özellikle Espresso, Dünya kahvelerinin ayrılmaz bir parçasıdır. 

İtalya’da Dünya Kahvelerinin üretimi ve tüketilmesi:

İtalya’nın özellikle Avrupa kahve kültürünün gelişmesinde büyük bir önemi var. Kahve ile alakalı duymuş olduğumuz tüm terimler aslında italya’ya özgün. Barista dediğimiz sözcüğün tanımı bize 1930 yılların’da İtalya’da ‘Barmen’ sözgüğünün yerine kullanılmasıyla hayatımıza girmiş daha sonrasında tüm dünyaya yayılmıştır. İtalyanlar kahve ile alakalı tutucu bir tavır sergilemişlerdir. Espresso makinaları 1800yılların sonlarına doğru İtalya’da bulunmuş ve patenti alınmıştır. İtalya’da kahve sektörü çok gelişmiş olduğu için iyi kahve alabileceğiniz birçok fırsat çıkıyor karşınıza kafeye kahve almak için giriyorsanız sadece kahvenin parasını ödemiş oluyorsunuz, fakat kahveyi alıp kafede oturmayı düşünüyorsanız bunun için ücret ödemeniz gerekmektedir.  İtalyanların en fazla tükettiği kahve kesinlikle  Espresso’dur.  İtalyageziniz sırasında Tazza D’Oro Coffee’de muhakkak kahve molası verip yaptıkları espressonun tadına bakmalısınız. Kahve size ilk geldiğinde yeter mi diye düşüneceksiniz, içtikten sonra damağınızda bırakacağı tadı asla unutamayacaksınız. İtalya’da özellikle dikkat etmeniz gereken bir durum var. İtalyanca latte süt anlamına gelmekte, Latte içmek isterseniz  garsona coffee latte demelisiniz aksi taktirde size sadece süt getirecektir. 

Türkiye 

Türkiye Asya ve Avrupanın kesiştiği bir coğrafyada yer alır. Türkiye’nin başkenti Ankaradır. Birçok kültüre ev sahipliği eden İstanbul şehrimiz Türkiyenin çok önemli tarihi ve kültürel yapıtlarına ev sahipliği etmektedir. İstanbul içerisinde 2adet havaalanı bulunmaktadır. Ülkenin heryerinden kolayca ulaşım sağlanabilmektedir. Türkiye’de konuşulan dil türkçedir. Eski dönemlere uzanan  köklü yapısıyla farklı yemek kültürleri oluşmuştur. 

Türkiye’de Dünya Kahvelerinin üretimi ve tüketilmesi:

Kahve yemenden sonra Osmanlı ve Türkiye topraklarına dahil olmuştur. Osmanlı’nın kahve ile tanışması Kanuni Sultan Süleyman’a dayanmaktadır. Türk kahvesi çekirdeğinin adı değildir, demleme yönteminin adıdır. 

Kahve içmek alışkanlık yaratıp türk toplumunun vazgeçilmezi haline gelmiştir. Kahvenin oluşumu, sunumu, kavruluşu, aroması bir bütün olarak Anadolu kültürünü yansıtmaktadır. Türk kahvesi’nin su ile servis edilmesinin nedeni gelen misafirin aç olup olmadığını anlayabilmek amacıyla yapılmaktadır. Misafir suyu içerse kahve sonrasında yemek hazırlanır ve birlikte yenir. Dünya kahveleri arasınsa Türk kahvesi telvesi ile sunulan tek kahve olarak adını duyurmuştur. Türk kahvesi yaparken kullanılabilecek belli bir ölcü yoktur, herkes damağının ölçüsüne göre belli bir tadı tutturmalıdır. Türk kahvesi asla kaynatılmamalıdır. Kaynama noktasında üzerinde oluşan köpüğünün alınıp taşması önlenmesi gerekmektedir. Eskiden beri süre gelen Yandan çarklı kahveler Osmanlı sarayına dayanır. 

Yandan çarklı denmesinin nedeni sade türk kahvesi yapılması ve yanına 2tane kesme şekerin konmuş olmasıyla alakalıdır. Zamanla bu gelenek lokum ve çikolataya dönüşmüştür.  

Avusturalya 

Avusturalya Güney yarım kürede yer alan bir ada ülkesidir. Doğa güzellikleri ve biyoçeşitliği ile adından sıkca söz ettiriyor. Avusturya’nın başkenti Canberra’dır. Avusturalya’nın resmi dili ingilizcedir. İstanbul havaalanı ile Canberra havaalanı arası 17saat 47dakika sürmektedir. Avusturalya halkı sıcakkanlı sevecen ve iletişim kurmayı seven insanlar vardır. Avusturalya halkının en sevdiği aktivite Barbekü partileri yapmak.

Avusturalya’da Dünya Kahvelerinin üretimi ve tüketilmesi: 

200yılı aşkın süredir Kahve tarımı yapılmaktadır. Adanın %40 kesimi kahve tarımı ile ilgilenmekte. Dünya kahvelerinin üretildiği Avusturalyada kahve çekirdeği olarak Arabica üretilmektedir. Ülkede yerel kahve tüketiminin üretiminden fazla olması kahve üretimini ve rekabeti güçlendirir. Avusturalya yolculuğunuz sırasında Dünya’nın en saygın ve kaliteli kahve çekirdeklerinin yetiştiği Melbourne uğramadan dönmeyin. Bölgede yetiştirilen kahve çekirdeklerinin kokusu sizi ortama girdiğiniz andan itibaren büyülemeye yetecektir. Avusturalya’da Flat White kahvesi Amerika’da çok yaygın olarak tüketiliyorken, ülkemizde Avusturalya’da üretilmete ve yapılmaya başlanmasıyla kullanılır hale gelmiştir. Espresso çeşiti olarak bilinsede sütün kıvamından geçen ve üzerinde köpük oluşmayacak ve büyük baloncuklar yer almayacak şekilde ayarlanılmalıdır.

Brezilya 

Brezilya ABD’den sonra en kalabalık ülkedir. Brezilya geniş coğrafyası ve zengin etnik kültürüyle dünyanın en renkli ülkelerinden birisidir. Brezilya’da konuşulan resmî dil Portekizce’dir. İstanbul havaalanı ile Brezilya havaalanı arası 13saat 22dk sürmektedir. Brezilya’da iklim çeşitlilik gösterir. Brezilya halkı 500yıllık geçmişinde farklı ırk ve kültür çeşitliliğine sahiptir.

Brezilya’da Dünya kahvelerinin üretilmesi ve tüketilmesi:  

Brezilya 1920lere kadar dünya kahve üretiminin %70kısmını oluşturuyordu ileriyen zamanda bu dilim 35lere düşse bile Kahve pazarında en büyük üretici pozisyonunda. Brezilya’da Arabica ve Robusto üretimi ile yeterli kalmayıp bir çok alt üründe bünyesinde bulundurmaktadır. Genelde kahvelerinin tad bakımından düşük gövdeli, çikolatamsı tatlar öne çıkmaktadır. Brezilya’ya gidip türk kahvesiz yaşayamam diyorsanız, Minas bölgesi türk kahvesi severlerin çok beğeneceği şehirlerden. Minas bölgesinde dünya kahvelerinde kullanılmak üzere yetiştirilen kahve çekirdekleri genellikle türk kahvesi yapımında kullanılmaktadır. Brezilya’da üretilen kahve çekirdeklerinin hasatlarını görmek isterseniz gezi tarihinizi Mayıs ve Eylül ayına ayarlamalısınız, yılda sadece 2 kez hasat bu zamanlarda oluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir