Seyahat Rehberi

Karadeniz Geziniz de Listeye Eklenecek Olmazsa Olmaz Lokasyonlar

abant

Sakarya Ovası’nın doğusundan başlayarak Gürcistan sınırına kadar devam eden Karadeniz Bölgesi, güzel bir Karadeniz Turu yapmak isteyenler için çok şey vadediyor. Oksijeni bol yemyeşil doğal güzellikleri ile sakinlik arayan turistlerin en vazgeçilmez tatil durakları arasında yer alıyor. El değmemiş koyları, geçmiş medeniyetleri yansıtan tarihi yapıları, gürül gürül akan şelaleleri, piknik keyfinizi ikiye katlayan gölleri görebilmek için can atıyorsanız hemen kendinize Karadeniz turu için zaman ayırabilir ve doğayla iç içe huzur dolu bir tatil geçirebilirsiniz. İşte Karadeniz turu gezilecek yerler listelerimizde bulunan coğrafi güzellikler ve tarihi yapıtlar…

Doğu Karadeniz turunun incisi: Uzun Göl

Karadeniz turu sevenlerin en favori durağı olan Uzun Göl, dağların yamaçlarından yuvarlanan kayaçların Haldizen Deresi önünü kapatmasıyla oluşmuş coğrafi bir oluşum. Trabzon şehir merkezine 99 km uzaklıktaki bu doğal mesire alana geldiğinizde, kuş cıvıltılarıyla uzaktan gelen horon seslerinin birbirine karıştığını duyacak ve alabalıkların su içinde yaptıkları dansı seyredebileceksiniz. 

Uzun Göl

Efsanevi hikayesiyle büyüleyen yapıt: Sümela Manastırı

Karadeniz turu gezilecek yerler listesinin en tarihi ve en sıra dışı yapıtlarından olan Sümela Manastırı, Zigana Dağları’na kurulmuş mükemmel bir şaheser. Yapımı ve bulunduğu alan dolayısıyla efsanelere konu olan tarihi yapı, Meryem Ana tasviriyle özellikle Hristiyanlar için büyük bir önem taşıyor. Manastıra girdiğinizde dekoratif objeleri inceleyebilir ve eşsiz bir doğa manzarasıyla baş başa kalabilirsiniz. 

Sümela Manastırı

Karadeniz turunuza tarihi bir soluk: Safranbolu Evleri

Batı Karadeniz turu yapacakların Karabük rotasında görmeleri gereken en turistik lokasyonlardan birisi Safranbolu. Eski Şehir ve Yeni Şehir olarak iki kısma ayrılan bölgede tarihin derinliklerine inmek istiyorsanız ilk olarak yolunuzu Eski Şehir tarafına çevirmelisiniz. Tarihi evlerin ve konakların sıra sıra dizildiği dar sokaklarda gezinizden hatıra kalacak birbirinden güzel kareler yakalayabilirsiniz. Safranbolu’nun merkezinde Bakırcılar, Yemeniciler Çarşısı ve Arasta gibi en meşhur alışveriş duraklarına rastlamak da mümkün Özellikle üzüm salkımlarının çevrelediği Arasta’da odun ateşinde pişen Türk kahvesini mutlaka tatmalısınız. Hatta vaktiniz varsa Karadeniz turu etkinlik takviminize eşsiz Tokatlı Kanyonu manzarasını seyretmek için Cam Teras seyir alanına da eklemenizi tavsiye ederiz.

Safranbolu

Zil Kalesi ile Karadeniz turunuza heyecan katın

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde yükselen Zil Kalesi, 100 metre yüksekliğindeki devasa boyutuyla şehre görkemli bir manzara kazandırıyor. Sarp bir kaya üzerinde kurulu olan kale, Osmanlı Devleti tarafından ilk olarak askeri üs olarak kullanılmış. Günümüzde ise çevresin yapılan sosyal tesisleri, konaklama alternatifleri, rafting ve kano gibi sportif etkinlikleriyle her geçen gün turistik çekiciliğini arttırmaya devam ediyor. Çat Vadisi üzerinde bulunan bu tarihi Zil Kale, Karadeniz turu gezginlerine emin olun görsel bir şölen yaşatacak! 

Karadeniz turunun şirin kasabası: Amasra

Bartın’a 17 km uzaklıkta olan Amasra, Karadeniz’in küçük ama şirin turistik beldelerinden birisidir. Bölgeye yaz aylarında geliyorsanız, ilk olarak Küçük ve Büyük Liman koylarında denize girmeyi düşünebilirsiniz. Sahil kenarlarında birbirinden otantik balık lokantaları mevcut. Bu tesislerden birisine oturarak balık yemeği eşliğinde yörenin meşhur Ballı Yoğurdu’nu ve Amasra Salatası’nı denemelisiniz. Ardından Çekiciler Çarşısı’na giderek yöresel hediyelik eşyalar almayı da unutmayın.

Amasra

İncelikli bir zevkin eseri: Atatürk Köşkü

Trabzon’un Soğuksu sırtlarında konumlanmış bulunan Atatürk Köşkü, eşsiz mimari dokusu ve çam ormanları içerisinde kalmış bahçesi göz dolduran mükemmel bir eser. Yöre halkı tarafından Atatürk’e armağan edilen yapıtının içerisinde savaş aletleri, kıyafetler, savaş taktiklerini anlatan haritalar gibi birçok eşya ve araç gereçler sergileniyor. Karadeniz turunuzda tarihi bir anı yaşamak istiyorsanız bu ihtişamlı köşk kesinlikle görmeye değer. 

Yeşilin her tonuna rastlamanız olası: Ilgaz Dağı Milli Parkı

Karadeniz turu yapacakları muhteşem doğa atmosferiyle buluşturan Ilgaz Dağları, kış aylarında bembeyaz kar manzaraları sunarken, yaz mevsiminde de buz gibi akan suların ve yüzyıllık ağaçların etrafında oturup keyif dolu sohbetler edebilmenizi sağlayan harika ötesi bir yer. Karadeniz turunu kış aylarında düşünüyorsanız, park alanına geldiğinizde kayak takımınızı alıp kayabilir veya arkadaşlarınızla şömine etrafında oturup sucuk ekmek yiyerek çayınızı yudumlayabilirsiniz. 

Ilgaz Dağı

Karadeniz’in oksijen deposu: Ayder Yaylası

Hangi mevsim giderseniz gidin dönmek isteyeceğiniz Karadeniz turu güzergahlarından birisi de Ayder Yaylası. Ladin ve kayın ağaçlarıyla kaplı olan doğal alanda adeta huzurun içine dahil olabilir ve uzaktan gelen tulum seslerinin melodisine kendinizi kaptırabilirsiniz. Yayla çevresinde, konaklama için de farklı olanaklar mevcut. Özellikle bungalov tipi evler; şifalı kaplıca suları, kuymak, mısır ekmeği ve turşu kavurması gibi yöresel lezzetlerin hazırlandığı mutfaklarıyla tüm turistlerde hayranlık uyandıracak cinsten.

Ayder

Doğaseverlerin büyük nimeti: Abant Gölü 

Bolu şehir merkezine 34 km uzaklıkta olan Abant Gölü, Karadeniz turunun en etkileyici mesire alanlarından bir tanesi. Gün doğumundan batımına kadar her saat farklı ışık manzaraları sunan göl kıyısı, çam ve köknar ağaçlarıyla çevrili olduğu için piknik yapmak ve sakin bir tatil geçirmek isteyenlerin en favori adresi oluyor. Karadeniz turu rotası olarak Bolu şehrine uğrayacaksınız mutlaka bu göl kıyısına gelerek yörenin meşhur Abant alabalığını yemelisiniz.

Karadeniz’in bu doğal ve tarihi turistik değerlerini, bulunduğunuz şehre göre Karadeniz turu İzmir çıkışlı veya Karadeniz turu Ankara çıkışlı programlardan birisine katılarak karış karış gezebilme fırsatınız da var. Uçaklı karadeniz turu ise konforlu olduğu kadar zamandan tasarruf etmek isteyenler için de ideal bir alternatif. Siz siz olun, Karadeniz’e hangi ulaşım yolu ile nasıl giderseniz gidin; temiz oksijeni ve mükemmel doğası ile her açıdan ruhunuza ve bedeninize iyi gelecek bu yolculuğa bir an önce çıkmayı ihmal etmeyin… 

abant

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir