Seyahat Rehberi

Budapeşte Gezi Rehberi – Prontotour

Budapeşte

Gezginlerin en çok talep ettiği bu seyahat şehrini Budapeşte Gezi Rehberi yazımız ile daha yakından tanımanızı istedik. Avrupa’nın tam orta yerinde konumlanan Budapeşte, zengin kültür mirası, renkli gece hayatı, damakları çatlatan birbirinden lezzetli yemek seçenekleri ve turistik rotalarıyla dolu dolu bir tatil deneyimi yaşamanıza olanak veriyor. Peki ismi neden Budapeşte, hiç merak ettiniz mi? Bol engebeli Buda şehri, Peşte düzlükleriyle birleştiği için ortaya böyle bir isim çıktığı kesin! Macaristan’a başkentlik yapan bu tarihi şehir; kocaman caddeleri, yemyeşil tepeleri, her yıl düzenlenen festivalleri ve Tuna Nehri’ni renklendiren göz alıcı ışıklarıyla her daim hareketli kalan bir cennet parçası. Budapeşte tatil seçeneklerini değerlendirerek farklı medeniyetlere kucak açmış bu kente gelebilir ve sevdiklerinizle eğlenceli vakitler geçirebilirsiniz. Üstelik tarihi ve kültürel birikiminizi artırabileceğinizden de emin olun. Budapeşte turu ile yola çıkmadan önce tüm detayları sizin için derlediğimiz Budapeşte gezi notları, size kılavuz olsun…

Budapeşte tarihi hakkında genel bilgiler

Budapeşte gezi rehberi konusunda önce şehrin tarihinden bahsetsek hiç fena olmaz! Şehrin bulunduğu ilk yerleşim alanı ilk kez M.Ö 1. yüzyılda Keltler tarafından kurulmuş. Daha sonra bu yerleşimi Romalılar ele geçirerek Aquincum ismini vermişler ve Pannonia Inferior’un yönetim merkezi haline getirilmiş. Kentteki ilk Osmanlı hakimiyeti ise 1526’lı yıllarda başlıyor. 1718’de başa geçen krallık Osmanlı hakimiyetini tamamıyla yok ediyor. Şehrin ilk kez güçlenişi ise Avusturya Macaristan’ın birleşiminden sonra gerçekleşiyor ve başkentin ismi Zincir Köprü’nün açılmasıyla beraber Budapeşte olarak anılmaya başlıyor.

Budapeşte tam olarak nerede?

Berlin’den sonra Orta Avrupa’nın en büyük kenti olma özelliği taşıyan Budapeşte, Macaristan’ın tam orta kesiminde konumlanmakta. Ülkenin en büyük şehri olan başkent, Buda ve Peşte olmak üzere 2 kısımdan oluşuyor. Buda kısmında manzaralı tepeler ve turistik mekanlar dikkati çekerken; Peşte yakası modern olanaklarıyla öne çıkıyor.

Budapeşte

En iyi tatil zamanlaması: Budapeşte hangi mevsim ziyaret edilmeli?

Budapeşte şehir rehberi ile kentin konumunu öğrendiğinize göre şimdi de sıra tatil mevsiminde! Budapeşte gezisi için yılın her dönemini düşünebilirsiniz. Ancak şehir kasımdan mart ayının ilk haftasına kadar soğuk ve kapalı bir havaya bürüyor. Hatta aralık-şubat arası dönemde yoğun kar yağışıyla karşılaşabilmeniz bile mümkün. Ancak marttan sonraki dönemde sıcaklıklar yükselmeye başladığı için turist popülasyonunda da önemli ölçüde artış gözleniyor. Tabi amacınız biraz daha eğlence ağırlıklıysa, nisan ayının ilk üç haftasında gerçekleşen Bahar Festivali kaçırmayın deriz!

Ulaşım Rehberi: Budapeşte’ye nasıl gidilir?

Gezginlerin Budapeşte gezi rehberi konusunda sıklıkla araştırdıkları konulardan birisi de kuşkusuz ulaşım olanakları. Orta Avrupa’nın göbeğinde konumlanan Budapeşte şehrine, her gün Pegasus ve Türk Hava Yolları gibi pek çok havayolu şirketleri tarafından düzenlenen seferler göreceksiniz. Merkeze 16 km uzaklıkta olan Franz Liszt Uluslararası Havalimanı, küçük çaplı olmasına karşın kentin sivil hava taşımacılığını tek başına üstleniyor. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan yaklaşık 2 saat süren yolculuk sonrası havalimanına iniş yapıyorsunuz.

Havayolu şirketlerinin farklı zamanlarda düzenlenen erken rezervasyon fırsatlarından yararlanarak çok makul bir fiyata uçak bileti alarak yolculuğunuzu planlayabilirsiniz. Aktarmalı veya aktarmasız şeklinde yapılan seferler sayesinde kısa sürede kente varabilir ve kalan sürenizi de tatiliniz için kullanabilirsiniz. Eğer şehre diğer Avrupa şehirlerinden gelecekseniz otobüs ve tren seferlerini değerlendirebilmeniz olanağına sa sahipsiniz. Böylelikle yol boyu birbirinden farklı doğal güzelliklerin seyrine doyacak ve unutulmaz bir seyahat deneyimi elde etmiş olacaksınız.

Budapeşte

Dolu dolu bir tatil: Budapeşte’de yapılabilecek aktiviteler

Göz alıcı manzaralar sunan kentte tüm turistlerin beklentilerini karşılayacak imkanlar mevcut. Dolayısıyla Budapeşte’ye ilk adım attığınız andan itibaren bir an bile sıkılmayacağınızdan emin olun. Yapabileceğiniz aktivitelerden birkaçı ise şöyle;

  • İmparatorluk tarihi hakkında bilgiler edinmek için Buda Kalesi’ni ziyaret edin ve bol bol kareler alın.
  • Dostlarınızla veya ailenizle birlikte Macar mutfağının eşsiz lezzetlerini tatmak için restoranları gezin.
  • Huzur bulmak ve bol oksijen solumak için Şehir Parkı’na yürüyüşe çıkın.
  • Faust Şarap Mahzenleri’nde düzenlenen tadım turlarına katılın.
  • Buda Tepeleri’ne giderek yemyeşil doğanın keyfini çıkarmaya başlayın.
  • Liszt Music Academy’de kendinizi müziğin ritmine bırakın.
  • Liszt Music Academy’de kendinizi müziğin ritmine bırakın.
  • Tuna Nehri’nde tekne turuna çıkarak tarihi köprülerin ve şehir manzarasının güzelliğine kapılın.

Konaklama Durumu: Budapeşte’de nerede kalınır?

Buda ve Peşte olmak üzere ikiye ayrılan Budapeşte şehri, 23 alt bölgeden oluştuğu için gelen turistlere beklentilerine uygun pek çok konaklama alternatifi sağlıyor. Özellikle konaklama konusunda ideal seçenekler sunan 5 temel bölge var. Yerli halk tarafından 5. bölge olarak nitelendirilen Belvaros – Lipotvaros semtleri, şehrin adeta kalbi durumunda. Gezilecek yerlere, cafe, restoran ve alışveriş imkanlarına yakın yürüme mesafesinde olduğu için konaklama konusunda da ziyaretçileri memnun etmeyi başarıyor. 6. bölge olarak bilinen Terezvaros, modern ve lüks alışveriş durağı Andrassy Bulvarı‘nı içine alıyor. Opera Evi ve Aziz Stephen Bazilikası gibi gezi noktalarına yürüyerek ulaşmak ve doyasıya alışveriş yapmak istiyorsanız bu rotadaki otel alternatflerini mutlaka değerlendirmelisiniz. Gece hayatına düşkünüm diyenlerdenseniz Erzsebetvaros tam size göre! Burada sıralanan kulüp ve pub gibi mekanlarda doyasıya eğlenebilir, gecenin sonunda da kolayca otelinize geçerek dinlenebilirsiniz.

Tarihi ve kültürel bir gezi gerçekleştirecekseniz eski yerleşim yeri olan Kale Bölgesi’ndeki konaklama seçeneklerini incelemeniz de fayda var. Böylelikle Matthias Kilisesi, Eski Kraliyet Sarayı ve Budin Kalesi gibi önemli turistik yapıtları dilediğiniz gibi gezebilirsiniz.

Budapeşte

Budapeşte’de şehir içi ulaşım nasıl?

Kentin yüzölçümü geniş olduğu için şehir içi ulaşımı da bir hayli gelişmiş durumda. BKV tarafından yönetilen otobüs, metro, tramvay ve troleybüs gibi araçlar sabah 04:30’dan akşam 23.00’a kadar yolculara hizmet veriyor. Gecenin ilerleyen saatlerinde ise otobüsler ek sefer düzenleyerek ulaşım ihtiyacını karşılamaya devam ediyor.

Eğer zamandan tasarruf etmek istiyorsanız kesinlikle metro hattını kullanın. 1,2 ve 3 numaralı hatlar, Deak ter İstasyonu’nda kesişirken; 3 ve 4 numaralı hatlar da Kalvin ter arasında bağlantı sağlıyor. Metronun ardından sıklıkla kullanılan ulaşım aracı otobüs. İlk 299 numaraya kadar otobüsler, gündüzleri sefer yaparken; gece seferlerine ait otobüsler ise 900 numaradan başlıyor. Budapeşte’nin dokusunu ve tarihi-turistik güzelliklerini seyir halinde izlemek isterseniz tramvayla yolculuk yapmayı deneyin. 35 hat üzerinde faaliyet gösteren tramvay sayesinde yolculuk boyunca birbirinden harika panoromik fotoğraflar yakalayabileceksiniz.

Budapeşte’de nostaljik tasarımlara bürünmüş troleybüs araçları da gelen turistlerin dikkatini çekmeyi başarıyor. Özellikle Kossuth ter-Varosliget arasında çalışan 13 numaralı hatla kenti baştan aşağıya gezebileceğinizi unutmayın! Ancak kent merkezi dışına çıkacaksanız yeşil renkteki HEV trenler oldukça ideal bir seçenek. Bunun dışında hızlı ve konforlu yolculuk için taksileri tercih edebilirsiniz.

Ekonomik yolculuk arayanların vazgeçilmezi olan Hop On Hop Off otobüs turları da bir başka gezi alternatifi. Süreleri 24-72 saat arasında değişen bu otobüsler, kentin tarihi dokusunun ve doğal güzelliklerinin tadını çıkartarak yolculuk yapmanıza fırsat veriyor.

Aziz Stefan

Zengin bir turistik miras: Budapeşte’de gezilecek yerler

Uzun bir süre Roma ve Osmanlı hakimiyetinde kalan Budapeşte, zengin kültürel mirası, modern olanakları, zarif yapıları ve eşsiz doğal güzellikleri sayesinde her geçen yıl turistik çekiciliğini arttırıyor. Sizler için derlediğimiz Budapeşte gezilecek yerler listesine göz atarak tatil öncesi nereleri keşfedebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Buda (Budin) Kalesi: 1265 yılından kurulan Budin Kalesi, Budapeşte gezilecek noktalar listesinin ilk sıralarında yer alıyor. Şehrin ambiyansına heybetli bir görünüm katan barok mimarili kale, geçmişte bir dönem Kraliyet Sarayı olarak hizmet görmüş. Günümüzde ise 28.000 parçadan oluşan seçkin koleksiyonuyla müze olarak ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Ayrıca kalenin içindeki labirent isimli mağara da kesinlikle görülmeye değer!

Aziz Stefan Bazilikası: Jozsef Hilfd tarafından tasarlanan Aziz Stefan Bazilikası, asansör vasıtasıyla çıkılan kubbesi sayesinde tüm konuklarına nefes kesen şehir manzarası sunuyor. Özellikle Neo-Rönesans stili tavan süslemeleri takdire şayan! Bazilikanın hazine bölümüne indiğinizde ise Macar kralına dair birbirinden farklı dini eşyaların sergilendiğine tanıklık edeceksiniz.

Gellert Tepesi: İsmini Pagan’lara karşı mücadele verirken hayatını kaybeden Gellert Hill’den alan tepe, panoramik kent manzarasına karşı birbirinden muhteşem kareler yakalamanıza yardımcı oluyor. Gellert Tepesi üzerinde heybetli görünüm çizen iki yapıt yükseliyor. İlki Habsburgs Hanedanı tarafından kentin kontrolünü sıkılaştırmak amacıyla yapılan Aziz Gellért Anıtı, bir diğeri de Kisfaludi Strobl tarafından tasarlanan Özgürlük Anıtı.

Matthias Kilisesi: Trinity Meydanı’nda konumlanan Matthias Kilisesi, göz alıcı mimarisiyle ve Macar ressamlar tarafından yapılan fresk duvar süslemeleriyle gören tüm turistlerde hayranlık uyandırıyor. Kilise, camiye çevrildiği bir dönem Osmanlı kraliçelerinin ve krallarının taç giyme törenlerine ev sahipliği yapmış. Günümüzde ise yılın farklı dönemlerinde yapılan çeşitli müzikal etkinliklerle gelen konuklarına eğlence dolu bir ortam sunuyor.

Szechenyi Termal Hamamı: Suyu iki farklı kaynaktan beslenen Sezechenyi, 3’ü açık 15’i kapalı olan toplam 18 termal havuzdan oluşuyor. Tesisteki şifalı sular doğal yollardan ısındığı için yıl boyu hizmete açık. Ayrıca sular termal yollardan çıktığı için zengin sülfat, magnezyum, florür ve kalsiyum içerikleri sayesinde eklem ve kas ağrılarını iyileştirici özelliğe de sahip.

Budapeşte gezi rehberi listesine ekleyebileceğiniz daha pek çok tarihi ve kültürel yapıt var! Kente estetik güzellik katmak amacıyla tasarlanan Balıkçı Tabyası, iki yaka arasında geçiş yapabilme imkânı veren Zincirli Köprü, Macaristan Ulusal Meclisi oturumlarının düzenlendiği Parlamento Binası ve resmi kutlamaların yapıldığı Kahramanlar Meydanı gibi turistik yapıtlar da mutlaka görülmeyi hak ediyor.

Budapeşte

Mutfak kültürü: Budapeşte’de yeme & içme

Gezginlerin en çok merak ettiği konulardan birisi de Macar mutfağı. Çevre ülkelerin etkisinde fazlasıyla kalan bu kent mutfağında soğan, kırmızı biber ve lahana gibi sebzelerden hazırlanmış alışılmış tariflere sıkça denk geleceksiniz. Hatta Fransızlar’dan ördek, Avusturyalılar’dan Schnitzel gibi lezzetleri ithal ederek kendi damak zevklerine göre uyarladıklarını söylersek yanlış olmaz. Kentin sokaklarında zincir yemek mağazaları dışında geleneksel lezzetlerin servis edildiği restoranlara da sıklıkla rastlanıyor. Geleneksel yemek seçeneklerinden birisi kuşkusuz “gulaş”. Bu zengin içerikli tarifin görüntüsü Türk mutfaklarının çorbasına benzese de içeriğinde bulunan sebze ve et malzemeleriyle ana yemek olarak tüketiliyor. Meşhur sokak yemeklerinden birisi de “Langos”. Türklerdeki pişinin aynısı olan bu tarif, kaymak ve peynir rendesi eşliğinde süslenerek servis ediliyor. Tabi damak zevkinize göre üzerine salam, ketçap veya mayonez gibi farklı sos ve malzemeler de ekletebilirsiniz. Budapeşte sokaklarının her köşesinde langos yapan tezgahlara rastlayacaksınız. Ayrıca şık bir restoranda şarap yanında tüketebileceğiniz et yemeği önerisi isterseniz kesinlikle ördek menülerine göz atmalısınız!

Unutulmaz eğlencelere hazır olun: Budapeşte’de Gece Hayatı

Kentte yılın her dönemi hareketli ve renkli bir gece hayatıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Çünkü Budapeşte’nin en küçük eğlence mekanlarında bile birbirinden farklı ışık şovları, popüler dans oyunları ve lazer gösterileri gerçekleştiriliyor. Tabi kendinizi sadece kulüp, pub ve bar gibi renkli ortamlarla sınırlandırmanız doğru değil! Örneğin: Tuna Nehri üzerinde yapılan tekne partilerinde de mükemmel şekilde eğlenebilirsiniz. Özellikle otantik dekorasyonuyla dikkat çeken fröccsterasz, canlı ambiyansı ve seçkin alkol menüleriyle şehrin en ünlü barları arasında geliyor. Erzsebet Meydanı’nda konumlanan barda sevdiklerinizle birlikte hoş sohbetler eşliğinde içkinizi yudumlayabilirsiniz. Budapeşte’de gece kulübü arayışındaysanız, Akvarium mutlaka görülmeye değer! Fiyatların orta seviye olduğu bu eğlence durağı; canlı müzik performanslarından konserlere, dans gösterilerinden sergilere kadar pek çok etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Şehrin kültür dokusunu hissetmek istediğinizde ise TÜTÜ Budapeşte’yi ziyaret etmelisiniz. Dans evi, güçlü ses sistemi ve gece kulübü tiyatrosu ile oldukça hareketli bir ortam sunan konsept mekanda sabahın ilk ışıklarına kadar keyifli vakitler geçirebilirsiniz.

Budapeşte’ye renk katan festivaller

Orta Avrupa’nın modern ve geleneksel yüzü olan Budapeşte; konserleri, sergileri, fuarları, festivalleri ve ulusal kutlamalarıyla ziyaretçilerine yıl boyu keyif dolu bir tatil olanağı vadediyor. Siz de sevdiklerinizle yıl boyu dinamik ve dolu bir tatil fırsatı yakalamak istiyorsanız Budapeşte gezinizi festival dönemlerine denk getirin.

Bahar Festivali (Nisan): Her geçen yıl daha fazla katılımcıyla kutlanmaya devam eden bahar festivali; opera, bale, caz ve yerli müzik performanslarıyla Avrupa’nın en büyük kültürel etkinliklerinden bir tanesi. 40’ı aşkın mekân kullanılarak gerçekleştirilen bu etkinlikte hem Macar asıllı hem de Avrupa’nın diğer köşelerinden gelen pek çok başarılı sanatçı sahne alıyor.

Sziget Festivali (Ağustos): Tuna Nehri üzerindeki Buda Adası’nda organize edilen Sziget Festivali, Avrupa’nın en önemli açık hava etkinliklerinin başında geliyor. Binden fazla performansın sergilendiği festivalde doyasıya eğlenebilir ve birbirinden özgün yemek seçeneklerinin tadına bakabilme fırsatı yakalayabilirsiniz. Ancak satışları hızlıca tükendiği için bilet bulabilme noktasında hızlı davranmak da fayda var.

Budapeşte Uluslararası Şarap Festivali (Eylül): Dünyaca ünlü Macar şaraplarını tadını merak ediyor musunuz? O halde hem ödüllü Macar şaraplarını tadabileceğiniz hem de özgürce eğlenebileceğiniz Budapeşte Şarap Festivali’ni sakın kaçırmayın! Her yıl eylül ayında düzenlenen bu organizasyonda ünlü şeflerin ellerinden çıkan muazzam lezzetlerin tadına da bakabileceksiniz. Şarap ve yemek ikilisinden sonra da müziğin akışına kapılabilir veya stantlara dizilen atölye çalışmalarını inceleyebilirsiniz.

Budapeşte

Budapeşte’de alışveriş imkanları

Şehir hem alınabilecek ürünler hem de alışveriş olanakları açısından memnun edici bir dokuya sahip. Lüks markaları seviyorsanız AVM’leri, şehrin kültürel yapısını solumak istiyorsanız yerel pazarlarını veya sokak mağazalarını dolaşarak bütçenize uygun alışverişler yapabilirsiniz.

Budapeşte’nin en ünlü alışveriş bölgesi denildiğinde ilk akla gelen yerlerden birisi Vaci Utca. Vörösmarty Meydanı’ndan başlayarak Central Market Hall’a kadar uzanan bu caddede karşılıklı olarak sıralanmış dünyaca ünlü markaların mağazalarına rastlayabilirsiniz. Ancak zincir mağazaları zaten her yerde görüyorum” diyenlerdenseniz rotanızı Andrassy Avenue Caddesi’ne çevirmelisiniz. Bu dar ve lüks ambiyansa sahip lokasyonda, en ünlü mağazaların dışında yörenin kültürüne göre tasarlanmış butik dükkanlar da karşınıza çıkacak. Uygun fiyatlı satışlar yapan bu küçük dükkanlardan hem tarzınıza uygun kıyafetler alabilir hem de sevdiklerinize armağan edebileceğiniz biblo, dekoratif süs ve yiyecek içecek türü gibi hediyelik eşyalara göz gezdirebilirsiniz.

Budapeşte gezisinde alabilecekleriniz elbette kıyafetlerle sınırlı değil! Kentin en büyük pazar yeri olan The Great Market Hall; yiyecek, içecek ve el sanatı ürünleriyle tüm turistlerin beğenisi toplayan bir alışveriş noktası. Damak tadınıza uygunsa zemin kattan Paprika, Palinka ve Tokaji şarapları satın alabilir, son kattan da sevdikleriniz için hediyelik eşyalar bakabilirsiniz. Daha cazip fiyatlı pazar alternatifi isterseniz Ecseri Market’e de bir uğrayın! Şehir halkının akın ettiği bu pazarda fiyatlar nispeten daha uygun ve ürün seçeneği çok daha fazla. Sadece hafta sonları kurulan Pecsa Market ise antik süslerden ve dekorasyon objelerinden hoşlanan turistler tarafından tercih ediliyor. Siz de Prontotour’un Budapeşte Tuarları ile şehri daha yakından tanıyabilirsiniz. Ayrıca en uygun fiyatlı yurt dışı turları için yine Prontotour’un internet sayfasını ziyaret edebilirsiniz…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir