Tatil Önerileri

Priştine Turu:Kosova’nın Göz Bebeğine Yolculuk

Priştine

Balkanların en görkemli şehri Priştine’yi özel bir Priştine Turu ile keşfetmeye hazır mısınız? Heykelleri, müzeleri ve tarih kokan sokaklarıyla göz dolduran şehir çoklu kültürün etkisiyle kültür-sanat etkinliklerin de merkezi konumunda. Priştine turu, şehrin huzur dolu atmosferinin bir parçası olmak isteyen herkesi görkemli bir yolculuğa davet ediyor. Tarih boyunca uğruna büyük savaşların verildiği Priştine sokaklarında dolaşırken onurlu zaferlerin sevinç çığlıklarını ve beklenmedik mağlubiyetlerin keder dolu haykırışlarını ruhunuzun derinliklerinde hissedeceksiniz.

Kültür mozaiği: Priştine Kosova

Priştine turu bir ülke ziyaretinden çok daha fazlasını vadediyor. Roma döneminden Osmanlı dönemine, Sovyet döneminden Balkan halklarının tamamına kucak açan bağımsızlık dönemine kadar pek çok badire atlatan, tanıklık ettiği tarihin tüm izlerini hala yaşatan kadim şehir Priştine… Priştine ismi, gün içinde hava sıcaklıklarının hızlı değiştiğini ifade ediyor ve Arnavutça’da “bozuk mevsim” anlamına geliyor. Şehirde Türkler, Arnavutlar, Sırplar, Boşnaklar ve Rumlar yaşıyor olsa da Kosova Cumhuriyeti’nin Türk ve Müslüman kökenlerine büyük önem verdiği görülüyor. Priştine’nin, Ankara, Bolu ve Bursa ile kardeş şehir olması da boşa değil; Priştine turu sırasında hangi esnafa Türk olduğunuzu söylerseniz söyleyin yüzlerinde bir gülümseme beliriyor. Kentin mimari dokusunu Osmanlı’dan kalan yapılar oluşturuyor.

Priştine

Genç başkent Priştine nerede?

Avrupa kıtasının en genç ülkesi Kosova’nın başkenti olan Priştine, Avrupa ile Asya’yı birbirine bağlayan yol üzerinde bulunuyor. Şehrin her köşesinde ayrı bir hikaye yatıyor. Priştine turu sırasında ustalıkla yazılmış bir tarihi romanın satır aralarında dolaştığınızı hissedebilir, kendinizi bir film setinde gibi düşünebilirsiniz. Balkanların tam ortasında bulunan Priştine’ye İstanbul’dan direk uçuş var ve uçuşlar yaklaşık bir saat sürüyor. Kosova, Türk vatandaşlarından vize istemeyen ülkelerden biri. Balkan gezilerinin olmazsa olmaz ülkesi Kosova’nın en hareketli ve en büyük kenti olma özelliğini de taşıyan Priştine, başlı başına bir seyahat rotası.   

Kosova’da her an kendinizi evinizde hissedersiniz. Balkan lezzetleri, tarihi ve kültürel mirası bizi geçmişe dönük keyifli bir yolculuğa çıkarıyor. Priştine her daim sizi içine çekiyor, görmeden geçemeyeceğiniz bir güzergah, gezginseniz mutlaka aklınızda kalmasın bir Kosava yapın!

Priştine Kütüphane

Tarihi koklamak: Priştine gezilecek yerler

Sade bir şehir görünümündeki Priştine, nereye gideceğini bilenlere pek çok alternatif sunuyor. Hareketli gece hayatından lezzetli yemeklerine, seyirlik manzara noktalarından kültür sanat etkinliklerine, Priştine turu sırasında yapılacak çok şey var. Şehir, kültür turizminin ne anlama geldiğinin canlı kanıtı adeta. Doğu ve Batı kültürlerinin sentezlendiği kentte Osmanlı’nın izlerini takip ederken kendinizi bir anda Azize Teressa Caddesi’nde bulabilirsiniz. Priştine turu sırasında Bill Clinton anıtına da rastlayacaksınız, İskender Bey heykeline de. Farklı tarihleri, farklı kültürleri, farklı hayatları aynı potada eriten bu özel şehirde gezilecek yerleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Azize Teresa Caddesi
  • Fatih Camii
  • Priştine Milli Kütüpanesi
  • Kosova Müzesi
  • Newborn Anıtı
  • Rahibe Teressa Catedrali
  • Pazar Camii
  • Etnoğrafya Müzesi
  • Saat Kulesi
  • Gracanica Manastırı
  • Yaşar Paşa Camii
Priştine Kilise

Priştine turunun baş tacı: Priştine Gece Hayatı

Priştine gece hayatı son yıllarda hareketlenmeye başladı. İç savaşın hatıralarından uzaklaşarak modern dünyaya uyum sağlamaya çalışan bu küçük Avrupa kentinde geceler de en az gündüzler kadar eğlenceli geçiyor. Priştine turunda hoş restoranlarda akşam yemeği yiyebilecek, Avrupai barlarda sakin müziklerle içkinizi yudumlayabilecek ya da kalabalık gece kulüplerinde dans edebileceksiniz. Kentte genç nüfusun yoğun olması gece hayatına renk katıyor. Azize Teressa Caddesi, Fehmi Agani Caddesi, Peyton Bölgesi ve Garibaldi Caddesi’nde her türlü eğlence anlayışına uygun mekan bulabilirsiniz. Balkanlar’ın en ünlü DJ performanslarına tanık olabilir ya da kıymetli Blues ezgilerinin tadını çıkartabilirsiniz. Daha sakin bir gece geçirmek isterseniz yine Azize Teressa Caddesi’nde bulunan tiyatro salonlarında bale veya tiyatro izleyebilirsiniz. Halkın büyük bir heyecanla beklediği Jazz festivali her yıl Kasım ayında düzenleniyor. Seyahatinizi Kasım ayına denk getirirseniz unutulmaz bir Jazz müzik ziyafeti çekebilirsiniz. Eğer yolculuğunuz Temmuz ayına denk gelirse Priştine Uluslararası Film Festivali’ne katılarak yüzlerce amatör ve profesyonel sanatçı eşliğinde film izleyebilirsiniz. Aslında müzik dolu bir seyahat olabilir. Yani Kosova’nın Başkenti Priştine’de ne ararsanız var.

Dünyaya açılan kapınız Prontotour’un profesyonel ekibi eşliğinde Priştine’yi her yönüyle keşfetmeye davetlisiniz! Prontotour’un web adresini ziyaret ederek size en uygun tarihli Priştine turuna cazip fiyatlarla rezervasyon yaptırabilirsiniz. Balkanlar’ın bu güzel başkenti size keyif dolu bir seyahat deneyimi yaşatacak. Bu arada unutmadan söyleyelim, biz yazımıda Priştine dedik ama bazı kaynaklarda Priştina şeklinde de yazılabiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir